Alles wat je moet weten over een hybride zonnestelsel

door | november 21, 2020

Hybride zonne-energiesystemen wekken op dezelfde manier energie op als een gemeenschappelijk netgebonden zonnesysteem, maar maken gebruik van speciale hybride omvormers en accu’s om energie op te slaan voor later gebruik. Deze mogelijkheid om energie op te slaan stelt de meeste hybride systemen in staat om ook te werken als back-up stroomvoorziening tijdens een stroomstoring, vergelijkbaar met een UPS-systeem.

Traditioneel verwijst de term hybride naar twee opwekkingsbronnen zoals wind en zon, maar in de zonnewereld verwijst de term ‘hybride’ naar een combinatie van zonne-energie en energieopslag die ook is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Wat is een accu-ready systeem?

Een accugereed systeem maakt gebruik van een hybride omvormer in plaats van een typische string-zonnestroomomvormer. Daarbij heb je vaak ook een zonneboiler nodig. De meeste moderne hybride omvormers hebben de acculader en aansluiting ingebouwd, wat het toevoegen van een accu in de toekomst veel gemakkelijker maakt. Hybride omvormers zijn echter duurder en als u geen accu’s toevoegt tijdens de installatie kan het na enkele jaren moeilijk worden om compatibele accu’s te vinden.

Heb je een hybride omvormer nodig om accu’s toe te voegen?

Nee. Een accu kan op elk gewenst moment worden toegevoegd aan een bestaand zonnesysteem met behulp van een ‘AC-batterijsysteem’. AC-batterijen zoals de Tesla Powerwall 2 zijn vrij populair en er komen steeds meer opties beschikbaar. Aangezien de invertertechnologie en de accu’s zich snel ontwikkelen, is het niet altijd de moeite waard om extra geld uit te geven aan een ‘accu-ready systeem’, tenzij u van plan bent om binnen 2 jaar een accu toe te voegen. Aangezien de accutechnologie snel evolueert als u te lang wacht met het toevoegen van accu’s, kan het systeem verouderd raken.

Waarom zou je zonne-energie in een batterij opslaan?

Veel overheden en netwerkexploitanten hebben het teruglevertarief voor zonne-energie of FiT (geld of krediet ontvangen voor het terugleveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet) verlaagd. Dit betekent dat de traditionele zonnesystemen voor het elektriciteitsnet minder aantrekkelijk zijn geworden omdat de meeste mensen overdag werken en niet thuis zijn om de opgewekte zonne-energie te gebruiken, waardoor de energie voor zeer weinig rendement aan het elektriciteitsnet wordt geleverd.

Een hybride zonnesysteem slaat jouw overtollige zonne-energie op en kan ook back-up stroom leveren tijdens een stroomstoring. Dit is perfect voor huiseigenaren, hoewel voor het merendeel van de bedrijven die overdag werken, een gemeenschappelijk zonnestroomnet nog steeds de meest economische keuze is.

De mogelijkheid om jouw zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat gewenst is, wordt aangeduid als eigen gebruik of eigenverbruik. Het werkt op dezelfde manier als een off-grid power systeem, maar de benodigde accucapaciteit is veel minder, meestal net genoeg om het piekverbruik (8 uur of minder) te dekken, in tegenstelling tot 3-5 dagen met een typisch off-grid systeem.

Lees ook: Zakelijke voordelen van het spelen van Escape Room als teamsuitje