De voordelen van stevige betonnen trappen

door | mei 13, 2020

De keuze van de bouwmaterialen voor constructies is net zo belangrijk als het ontwerp ervan. Er is een overvloed aan beschikbare materialen die men zou kunnen gebruiken voor hun volgende bouwproject: hout, metaal, steen, baksteen. Maar beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen, en niet voor niets: het is betaalbaar, toegankelijk en duurzaam.

Lees hieronder waarom een betonnen verdreven trap in jouw voordeel zou kunnen werken.

Economisch, universeel, onderhoudsarm

Beton kan bijna overal worden gekocht, en is aantoonbaar de goedkoopste onder de bouwmaterialen. In tegenstelling tot hout, steen of marmer, kan gebroken beton gemakkelijk worden gerepareerd of vervangen, terwijl andere materialen duurder zijn en men uit dezelfde bron zou moeten komen om de uniformiteit te behouden. Beton vereist geen constante of regelmatige polijst- en reinigingswerkzaamheden, noch speciale onderhoudsmethodes; men zou eenvoudigweg betontrappen onder druk kunnen wassen of dweilen om ze schoon te maken.

Duurzaam en brandwerend

Beton is een veilige optie. Het kan zware lasten en hoge impact aan, terwijl andere, minder duurzame en duurdere materialen zoals steen, hout of marmer kunnen breken, buigen of barsten. Bovendien is beton brandwerend, waardoor het vaak wordt gebruikt voor trappenhuizen met een branduitgang. In tegenstelling tot metaal/staal roest beton niet als het wordt blootgesteld aan vocht, noch vervormt het, zet het uit of versplintert het zoals hout. Beton kan net zo goed tegen trillingen en is effectief in geluidsisolatie, waardoor het ideaal is voor ziekenhuis- of schooltrappen. Beton kan warmte vasthouden, waardoor het gemakkelijker is om trappenhuizen te verwarmen en de kosten voor het verwarmen te verlagen, en is bestand tegen bijna alle klimaten en seizoenen.

Gemakkelijk te installeren en te gieten

Beton is gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te vormen, en vereist geen geschoolde of gespecialiseerde arbeid. Dit maakt beton zowel handig als veelzijdig. Leuningen passen ook veel gemakkelijker in beton. Beton kan ook worden versterkt met stalen staven om de duurzaamheid te verbeteren en om zwaardere lasten en schokken te kunnen opvangen. Andere bedrijven bieden prefab betontrappen aan om snel en moeiteloos betontrappen te kunnen plaatsen en bouwen. Geprefabriceerde betonnen treden elimineren ook het enorme nadeel van het maken van betonnen treden die wachten op het verharden van het beton en het beperken van de constructie als het regent. Beton maakt het ook mogelijk om buizen in te bouwen.

Lees ook: Is het de moeite waard om de loterij te spelen?