Dingen om te weten over wiet en jouw gezondheid

door | april 1, 2021

Nu marihuana ook in de rest van de wereld steeds meer gelegaliseerd wordt, is het belangrijk om de voor- en nadelen van marihuana te kennen – en wat het precies voor je gezondheid kan doen.

Wegen de voordelen van marihuana op tegen de risico’s? Hier is een klein overzicht van de effect die de drug op je lichaam heeft en hier kun je wietzaden bestellen.

Het kan chronische pijn en misselijkheid verlichten

Pijnbestrijding is een veelvoorkomende toepassing van medische marihuana, en de National Academies of Sciences concludeerden dat er inderdaad goed bewijs is om deze praktijk te ondersteunen. Marihuanaproducten blijken ook effectief te zijn bij het kalmeren van spierspasmen veroorzaakt door multiple sclerose en bij het verlichten van misselijkheid en braken ten gevolge van chemotherapie, aldus het rapport.

De National Academies stelden ook vast dat er matig bewijs is dat cannabis of cannabisderivaten mensen kunnen helpen die problemen hebben met slapen door slaapapneu, fibromyalgie of chronische pijn.

Het kan helpen bij angst en PTSD

De ontspannende effecten van marihuana zijn welbekend, dus het is niet verrassend dat een paper uit 2016 in het tijdschrift Clinical Psychology Review concludeerde dat het voordelen kan hebben voor mensen met depressie, sociale angst en posttraumatische stressstoornis. Een studie gepubliceerd in Drug and Alcohol Dependence toonde ook aan dat een zeer lage dosis THC, een van de belangrijkste bestanddelen van marihuana, mensen hielp om zich minder zenuwachtig te voelen voor een spreektaak in het openbaar.

Maar zo eenvoudig is het misschien niet: Die dosis kwam overeen met slechts een paar trekjes van een marihuanasigaret, zeggen de auteurs van de studie. Ze ontdekten ook dat iets hogere hoeveelheden TCH – alles wat zelfs maar een milde high zou veroorzaken – de angst in feite verergerde. Ander onderzoek heeft ook gesuggereerd dat marihuana schadelijker dan nuttig kan zijn voor mensen met bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen, zoals psychose of bipolaire stoornis.

Het is niet veilig om marihuana te gebruiken en te rijden

Uit een onderzoek van een Canadees instituut bleek dat het aantal verzekeringsclaims voor auto-ongelukken van 2012 tot 2016 ongeveer 3% hoger lag in staten met gelegaliseerde marihuana dan in staten zonder. Maar andere studies hebben geen dergelijke toename van dodelijke auto-ongelukken gevonden in staten met gelegaliseerde marihuana, in vergelijking met vergelijkbare staten zonder.

Deskundigen zeggen dat het mogelijk is dat rijden onder invloed van marihuana het risico op kleine botsingen verhoogt, maar ook de alcoholconsumptie verlaagt en zo ernstigere, dodelijke ongevallen helpt voorkomen. Waar komt het op neer? Rijden onder invloed is misschien minder gevaarlijk dan rijden onder invloed, maar het is nog steeds riskanter dan nuchter rijden.

Lees ook: Ongelooflijke voordelen van het dragen van diamanten juwelen