Fiscale besparingsmogelijkheden voor ondernemers

door | april 10, 2020

Je weet hoe uniek het is om ondernemer te zijn. Je kunt je eigen uren instellen, vanuit huis werken en overal ter wereld connecties maken.

Maar als je gewend bent aan de 9-tot-5-grind- en de bijbehorende financiĆ«n – dan heb je waarschijnlijk nog niet veel nagedacht over de fiscale voordelen van het ondernemerschap.

Als je een werknemer bent, zijn de belastingen vrij eenvoudig. Dat komt omdat je werkgever belastingen aftrekt van je loonstrookje voordat je het ooit ziet. Dus als je eindelijk je uitbetaling krijgt, ben je ongeveer 20 procent kwijt aan de overheid.

Maar als je een ondernemer bent, zijn de rollen omgedraaid. Je krijgt 100% van je loon en betaalt dan aan de overheid.

Hier is het voordeel van. Omdat je belasting aftrekt van je eigen loon, kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen die alleen beschikbaar zijn voor ondernemers. Dat betekent dat u, voordat u ooit belasting betaalt, het bedrag dat u verschuldigd bent kunt verminderen door gebruik te maken van deze belastingvoordelen.

Nieuwsgierig? Hier is een van de belangrijkste fiscale besparingsmogelijkheid voor ondernemers. Houd daarbij wel in gedachte dat wij natuurlijk geen financiƫle adviseurs adviseurs zijn, dus neem ook contact op met de belastingdienst voor overige vragen. Klik hier voor de belastingdienst klantenservice telefoonnummer.

Verminder je belastbaar inkomen door te sparen voor je pensioen

Het krijgen van een fiscale afschrijving alleen voor het sparen voor het pensioen lijkt te mooi om waar te zijn, maar gelukkig is dat niet zo!

Er zitten een paar lagen in deze. Ten eerste, als je geld in de richting van je IRA zet, zal het over het algemeen niet belast worden totdat het is uitgedeeld. Dit is het geval voor traditionele IRAs, terwijl gekwalificeerde distributies van Roth IRAs eigenlijk belastingvrij zijn.

Maar laten we het hebben over de meer directe voordelen. Als je een traditionele IRA heeft, kunnen je bijdragen misschien tot een bepaald niveau aftrekken. Je totale bijdragen kunnen tot 5.500 euro bedragen als je jonger bent dan 50 en tot 6.500 euro als je 50 jaar of ouder bent. Ga over die limieten heen, en je kunt worden belast op het eigen risico, dus let daar wel op. (Merk op dat dit alleen geldt voor traditionele IRA’s; Roth IRA-bijdragen zijn niet aftrekbaar.)

Nogmaals, de sleutel om het meeste uit dit voordeel te halen is het lezen van de kleine lettertjes, maar het is zeker de moeite waard. Je scheert niet alleen maar euros van je belastingschuld – je investeert in je toekomst

Lees ook: Top 4 Voordelen van Duurzame Energie