Het belang en de voordelen van het teruggeven aan jouw gemeenschap

door | november 12, 2020

Vrijwilligerswerk doen om een zaak te steunen waar je gepassioneerd over bent, is iets waar je nooit spijt van zult krijgen. Het zal je leven verrijken, je vertrouwd maken met je gemeenschap en je in contact brengen met mensen en ideeën die je perspectief voor de rest van je leven positief zullen beïnvloeden. Het helpen van jouw gemeenschap is een kans voor jou om als persoon te groeien, om beter te begrijpen hoe je in de wereld om je heen past. Doneer je al aan veel goede doelen wil je je abonnement op KWF opzeggen? Dat kan hier.

Lees hieronder het belang en de voordelen van het teruggeven aan jouw gemeenschap.

Waarom is het zo belangrijk om terug te geven aan je gemeenschap?

Waarom is het zo belangrijk om een doel te vinden waar je van houdt en om je tijd als vrijwilliger in te zetten? Tijd besteden aan het verrijken van je gemeenschap is een geweldige manier om je perceptie van de wereld te verbreden. Door jezelf onder te dompelen in een gemeenschap en jezelf te omringen met mensen die toegewijd zijn aan het verbeteren van de wereld, kun je zoveel leren over hoe de wereld werkt. Je krijgt een uniek gevoel van doelgerichtheid door de mensen om je heen te dienen, een gevoel dat zich vaak op andere gebieden van je leven manifesteert.

Natuurlijk is het ook belangrijk voor je gemeenschap! Zonder vrijwilligers zouden veel van de diensten en evenementen die we in onze gemeenschappen genieten niet zo gemakkelijk beschikbaar zijn. Door tijd te besteden aan het helpen bij lokale opvangcentra of voedselbanken wordt een belangrijke dienst bewezen aan de minder bedeelde buren. Het teruggeven van de plaats die je thuis noemt, helpt om de gemeenschap te verenigen en enkele van de sociale, economische en politieke kloven te overbruggen.

Wat zijn enkele van de voordelen van vrijwilligerswerk?

Het schenken van jouw tijd om de mensen om je heen te steunen is uiterst voordelig, zowel voor joujo als voor uw gemeenschap. Het is statistisch bewezen dat mensen die regelmatig vrijwilligerswerk doen zowel lichamelijk als geestelijk gezonder zijn. Mensen die gedurende hun hele leven vrijwilligerswerk hebben gedaan, leven doorgaans langer en hebben een beter psychologisch welzijn. Naast de voordelen voor de gezondheid, geeft vrijwilligerswerk mensen een gevoel van doelgerichtheid. Het bevredigende gevoel van teruggeven en bijdragen aan de samenleving is ongeëvenaard.

Teruggeven is ook een geweldige manier om jouw gemeenschap en haar burgers te leren kennen. Als je vrijwilligerswerk doet, heb je de mogelijkheid om veel nieuwe mensen te ontmoeten. Door samen te werken met mensen die zich ook bekommeren om het verbeteren van hun omgeving, kun je jouw netwerk van vrienden verbreden. Bovendien zal het je helpen om de omstandigheden van andere leden van je gemeenschap beter te begrijpen. Het hebben van een breed, open-minded perspectief op de verschillende levensstijlen om je heen zal je helpen om een effectieve en empathische burger te zijn.

Vaardigheden van mensen zijn niet de enige vaardigheden die je door vrijwilligerswerk kunt opdoen! Door tijd te besteden aan het helpen van anderen, leer je geduld, vriendelijkheid en veerkracht. Je zult niet alleen je communicatieve vaardigheden verbeteren door samen te werken met een divers team van mensen, maar je zult ook een overvloed aan andere ervaringen opdoen die je zullen helpen bij het navigeren door je toekomst. Vrijwilligerswerk kan je zelfs helpen om een nieuwe passie of interesse te ontdekken.

Lees ook: 9 Gezondheidsvoordelen van het eten van Italiaans voedsel