Hoe is het maken van kunst goed voor de hersenen?

door | februari 21, 2021

Tijdens het zelfgekozen isolement als gevolg van het coronavirus, wenden velen zich tot de kunst. Misschien zoeken ze een creatieve uitlaatklep zoals bij diamond painting wereld of een mogelijkheid tot expressie, maar het is ook mogelijk dat hun aantrekkingskracht wordt gedreven door een aangeboren verlangen om hun hersenen te gebruiken op een manier die hen een goed gevoel geeft.

Bijna de helft van de wereldbevolking heeft op zijn veertigste wel eens last van geestelijke gezondheidsproblemen. Voeg daarbij de recente uitdagingen van de pandemie voor het behoud van mentaal welzijn, het omgaan met angsten en onzekerheid, en één ding is duidelijk: het is tijd om anders te denken als het gaat om hoe we onze geest bezighouden.

VOOR HET BEHEER VAN WELZIJN

Het verband tussen kunst en geestelijke gezondheid is duidelijk aangetoond in de kunstzinnige therapie, waarbij op kunst gebaseerde technieken (zoals schilderen, dansen en rollenspelen) worden toegepast als bewezen interventies voor geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie. Er is ook steeds meer bewijs dat de kunsten kunnen worden gebruikt in niet-therapeutische contexten voor het bevorderen van de geestelijke gezondheid, zoals het gebruik van podiumkunsten om te leren over de kernvakken op scholen of het doen van beeldende kunst met volwassenen die geestelijk gezond zijn en dat gevoel van welzijn willen behouden.

Met andere woorden, de beoefening van de kunsten kan worden gebruikt om capaciteit op te bouwen voor het omgaan met iemands mentale en emotionele welzijn.

NEURO-ESTHETICA

Met de recente vooruitgang in de biologische, cognitieve en neurologische wetenschap, zijn er nieuwe vormen van bewijs over kunst en de hersenen. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld biofeedback gebruikt om de effecten van beeldende kunst op neurale circuits en neuro-endocriene markers te bestuderen en zo biologisch bewijs te vinden dat beeldende kunst gezondheid en welzijn bevordert en aanpassingsreacties op stress stimuleert.

In een ander onderzoek ontdekten cognitieve neurowetenschappers dat het maken van kunst het cortisolniveau (markers voor stress) verlaagt, en dat mensen door middel van kunst een positieve mentale toestand kunnen opwekken. Deze studies maken deel uit van een nieuw onderzoeksgebied, dat neuro-esthetica wordt genoemd: de wetenschappelijke studie van de neurobiologische basis van de kunsten.

Neuro-esthetica maakt gebruik van beeldvorming van de hersenen, hersengolftechnologie en biofeedback om wetenschappelijk bewijs te verzamelen over hoe we reageren op de kunsten. Hierdoor is er fysiek, wetenschappelijk bewijs dat de kunsten de geest op nieuwe manieren bezighouden, onze emoties op een gezonde manier aanspreken, en ons een goed gevoel geven.

Lees ook: 3 belangrijke voordelen van SEO voor kleine bedrijven