Is het de moeite waard om de loterij te spelen?

door | mei 1, 2020

Van oudsher is de lokroep van het geld onweerstaanbaar, net als motten die worden aangetrokken door een vlam en erdoor worden verteerd. Velen worden aangetrokken door de mogelijkheid om snel geld te verdienen zonder dat ze zich bewust zijn van de verliezen. Daarom hebben we een enorm succesvolle (en groeiende) multibiljoen-dollar gokindustrie. Op de vraag, is de loterij jouw tijd, energie en geld waardig, zou het logische antwoord nee zijn.

Maar je kunt niet vertrouwen op de logica om de loterij-industrie, met name de nieuwere online blockchain-based loterijen, af te doen als een pure verspilling van tijd en geld. Er zijn goede statistieken, boeiende economie en een goede dosis gedragspsychologie die verklaren waarom we ons nog steeds aangetrokken voelen tot loterijen. Laten we de loterij “verslaving” van het publiek onderzoeken, zelfs als we de winst ervan voorzichtig beoordelen.

Wil je je Bankgiroloterij opzeggen? Doe dat dan hier!

De waarschijnlijkheidsfactor: De kansen zijn gestapeld tegen de speler…

Niet vanuit het oogpunt van de loterijspeler die opereert met een minimale verlies all-gain mentaliteit.

De loterij heeft veel weg van een roulettewiel dat op testosteron rijdt. Je koopt je ticket, en zet het in, in de verwachting dat het de magische jackpot wint. De gedachte aan een mislukking komt niet eens in je hoofd op, ondanks dat de kansen tegen je worden opgestapeld. In loterijen worden deze kansen niet in honderden of duizenden gemeten, maar in de miljoenen.

  • Voor de kaartkoper zijn tijd en energie geen probleem; hij geniet van de adrenalinestoot van de verwachting als de loting nadert.
  • Het ge├»nvesteerde geld is geen probleem; het is een investering die verbleekt in vergelijking met de beloning die wordt versterkt in miljoenen dollars.
  • Het risico om de vergelijking te belonen is te onweerstaanbaar. Je verliest kleine veranderingen, maar als je slaagt, is de uitbetaling in miljoenen.
  • Het is belangrijk om te begrijpen dat voor een loterijspeler het ge├»nvesteerde geld even miniem is als de prijs van een kopje koffie, maar zelfs de grootste kans op het slaan van goud is mind-blowing. Zijn argument kan zijn dat als iemand wint, het heel goed mijn beurt kan zijn. Critici zouden kunnen karper dat zijn logica die wordt weggeblazen.

Lees ook: Belastingvoordelen voor expats in Nederland