Tandarts angst en fobie uitgelegd

door | juli 28, 2019

Sommige mensen kijken niet meer uit naar tandheelkundige afspraken dan naar bezoeken aan een arts. De meeste tandheelkundige ingrepen zijn niet pijnlijk. Echter, alleen al het feit dat ze onderzocht worden, kan ervoor zorgen dat mensen zich gestrest voelen.

De meeste mensen kunnen leven met wat angst om naar de tandarts te gaan. Voor mensen met tandfobie is de gedachte aan een tandartsbezoek echter angstaanjagend. Ze kunnen zo bang zijn,dat ze bijna alles zullen doen om een afspraak met de tandarts te vermijden.

Wat is fobie

Een fobie is een intense, onredelijke angst. Mensen kunnen bang zijn voor een specifieke activiteit, object of situatie. Mensen met tandfobie stellen de routinezorg vaak jaren of zelfs decennia uit. Om dit te voorkomen, zullen ze het moeten doen met tandvleesontstekingen (tandvleesaandoeningen), pijn of zelfs gebroken en lelijke tanden en kiezen.

Tandheelkundige angst en fobie├źn komen vaak voor. Geschat wordt dat 7% tot 13% van de Nederlanders niet de tandarts bezoekt vanwege angst en vrees. Uit een onderzoek blijkt dat 26% van degenen die niet regelmatig naar een tandarts gingen, dat angst de voornaamste reden was.

Mensen gebruiken vaak de woorden “angst” en “fobie” om hetzelfde te betekenen, maar ze zijn anders.

Mensen met gebitsproblemen zullen een gevoel van ongerustheid hebben wanneer het tijd is voor hun afspraken. Zij zullen overdreven of ongegronde zorgen of angsten hebben. Tandheelkundige fobie is een ernstiger aandoening. Het is een intense angst of vrees. Mensen met tandfobie zijn niet alleen angstig, ze zijn doodsbang of in paniek.

Risico’s bij mensen met een tandfobie

Mensen met tandfobie hebben een hoger risico op tandvleesproblemen en vroegtijdig verlies van tanden en kiezen. Het vermijden van bijvoorbeeld de Zoetermeer Tandarts kan ook emotionele kosten met zich meebrengen. Verkleurde of beschadigde tanden kunnen mensen zelfbewust en onzeker maken. Ze kunnen minder glimlachen of hun mond gedeeltelijk gesloten houden als ze praten. Sommige mensen kunnen zich zo schamen over hoe hun tanden eruit zien dat hun persoonlijke en professionele leven eronder lijdt. Er is vaak sprake van een ernstig verlies van eigenwaarde.

Mensen met tandfobie kunnen ook last hebben van een slechtere gezondheid in het algemeen en een nog lagere levensverwachting. Dit komt omdat een slechte orale gezondheid is gebleken te zijn gerelateerd aan een aantal levensbedreigende aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten en longinfecties.