Tips voor het werken met zelfnivellerende onderlaag

door | februari 23, 2020

We tonen je het stapsgewijze proces om een perfect vlakke en vlakke onderlaag te egaliseren die zo glad is als glas.

De juiste keuze voor een egalisatievloer voor vloerverwarming

Een zelfnivellerende onderlaag is een goede keuze onder elke tegelvloer, maar het is absoluut de beste keuze bij het plaatsen van tegels over een vloerverwarmingssysteem. Cementplank werkt niet en als je kiest voor het leggen van een mortelbed duurt het langer, het is moeilijker om een gelijkmatig oppervlak te bereiken en het afwerkproces kan de verwarmingskabels of -matten beschadigen. Hieronder volgen nog enkele tips voor het werken met een zelfvlakker.

Maak de vloer schoon

De hele vloer grondig vegen en stofzuigen. De vloer moet worden geprimerd voordat je vloeregalisatiemiddel toevoegt en je wilt de primer in de vloer laten weken, niet het vuil en stof dat erop zit. Houd een stift of rol tape in je zak terwijl je stofzuigt en markeer alle gaten of scheuren in het hout die gedicht moeten worden.

Breeuwen en tape over gaten en naden heen

Als de vloeistofniveaumeter niet helemaal onder controle is, zal je een grote puinhoop op je handen krijgen en zal je waarschijnlijk de vloerniveaumeter opnieuw moeten gieten. Dicht alle gaten en naden in het multiplex af met caulk. De egaliseerder zal door een opening zo klein als een spijkergat lopen, dus wees grondig. Een goede keuze voor het opvullen van die gaten en scheuren is het type kit dat op wit gaat, maar helder wordt als het droogt, omdat je kunt zien wanneer het klaar is met het opzetten.

Het is niet nodig om over de kit te tikken, maar het is een geweldige manier om te voorkomen dat je in een bol stapt en deze in de rest van het huis volgt. Als je aan een ouder huis werkt met vloerplanken in plaats van met multiplex, bedek je de hele vloer met een zelfklevende onderlaag.

Lees ook: Beste dingen om te doen in Porto, Portugal