Waarom is het hebben van een VPN belangrijk?

door | december 26, 2020

Zelfs als je denkt dat je niet online wordt gevolgd, ben je dat wel.

Je internet service provider (ISP) kan alles zien wat je doet. Terwijl er waarschijnlijk geen kerel van Time Warner Cable in een hoekkantoor zit die elke beweging van je bekijkt, stellen veel ISP’s wel anonieme browse-logs samen en verkopen die soms aan reclamebureaus. Met die gegevens kunnen adverteerders hun inhoud direct aanpassen aan bepaalde regio’s of surfgewoonten. Dit is een van de grote redenen waarom steeds meer mensen online een virtueel privĂ©-netwerk, of VPN, overwegen dat jouw online gedrag privĂ© kan houden.

Er zijn allerlei redenen om een VPN te gebruiken voor veilig internetten:

Wanneer je op openbare Wi-Fi zit

Wanneer je gebruik maakt van een openbaar Wi-Fi-netwerk, zelfs een netwerk dat beveiligd is met een wachtwoord, is een VPN jouw beste vriend. Als een hacker zich op hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevindt, is het eigenlijk heel gemakkelijk voor hem om op jouw gegevens te snuffelen. De basisbeveiliging die jouw gemiddelde koffieshop gebruikt, een WPA2-wachtwoord, beschermt je eigenlijk niet op een robuuste manier tegen anderen op het netwerk.

Het gebruik van een VPN voegt een extra beveiligingslaag toe aan jouw gegevens, waardoor je de ISP van de coffeeshop omzeilt en al jouw communicatie versleutelt. Hackers zullen een makkelijkere prooi moeten vinden.

Als je op reis bent

Als je naar een vreemd land reist, kan een VPN je helpen toegang te krijgen tot diensten die in dat land misschien niet beschikbaar zijn.

Vaak zal het VPN je in staat stellen om gebruik te maken van streaming services waarvoor je betaald hebt en waartoe je toegang heeft in jouw eigen land, maar voor internationale rechtenkwesties zijn ze niet beschikbaar in een ander land. Met behulp van een VPN kan het lijken alsof je geniet van de dienst, net zoals je thuis was. VPN gebruik ziet enorme pieken uit niet-Amerikaanse landen tijdens evenementen zoals de Super Bowl en March Madness. Netflix probeert altijd de VPN-gebruikers aan te pakken, maar veel VPN-aanbieders passen hun diensten als reactie daarop voortdurend aan. Het is een beetje een mep-a-mole spel, maar sommige VPN’s steken er in feite doorheen.

Reizigers kunnen bij het gebruik van een VPN ook goedkopere vliegtickets vinden, omdat de prijzen van regio tot regio kunnen verschillen.

Wanneer je een verre werker of student bent

Veel werkgevers hebben om veiligheidsredenen het gebruik van een VPN nodig om op afstand toegang te krijgen tot de diensten van het bedrijf. Een VPN dat verbinding maakt met de server van jouw kantoor kan je toegang geven tot interne bedrijfsnetwerken en -middelen wanneer je niet op kantoor bent. Het kan hetzelfde doen voor jouw thuisnetwerk terwijl je onderweg bent.

 

Lees ook: Alles wat je moet weten over een hybride zonnestelsel