Wat is de ziekte ALS en is er een genezing?

door | september 20, 2019

ALS, ook bekend als de Motor Neuronziekte (MND), de ziekte van Lou Gehrig en de ziekte van Charcot, is een progressieve neurodegeneratieve ziekte die de motorische neuronen in de hersenen en het ruggenmerg aantast, wat resulteert in het wegkwijnen van de spieren en het verlies van beweging. Er zijn naar schatting 5.000 mensen in Nederland die op een bepaald moment met ALS leven en elke 120 minuten wordt bij iemand de ziekte gediagnosticeerd. Ongeveer negentig procent van alle ALS gevallen zijn sporadisch, wat betekent dat er in een familie geen geschiedenis van de ziekte bekend is. Het resterende 10 procent van de gevallen staat bekend als familie ALS. ALS kan iedereen van om het even welke leeftijd, geslacht of ras, echter, grotendeels ALS beïnvloeden beïnvloedt mensen tussen de leeftijden van 40 en 70 beïnvloeden.

LEES nu ook: Opties om uw huis te beveiligen tegen dieven

Wat veroorzaakt ALS

ALS wordt veroorzaakt door progressieve verslechtering en dood van motorische neuronen, wat leidt tot spierzwakte en verlamming. Tien procent van de gevallen staan bekend als familiale ALS waarbij een specifieke genetische mutatie wordt geërfd en doorgegeven van generatie op generatie. Meer dan 29 ALS-specifieke genetische mutaties zijn tot op heden geïdentificeerd. De meest bekende genetische mutatie in ALS is het C9orf72 gen, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 30 tot 40 procent van alle familiale ALS gevallen. Mutaties in het SOD1 gen maken ongeveer 20 procent uit van de familiale ALS, en TARDBP en FUS genmutaties zijn elk verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van alle familiale gevallen.

Genezing voor ALS

Er zijn momenteel geen effectieve behandelingen voor ALS of behandelingen om de ziekteprogressie te stoppen, maar wetenschappers werken hard aan de ontwikkeling van therapieën voor deze ziekte. Als je graag een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkelingen van een genezing voor ALS kan je meedoen met inzamelingsacties zoals deze inzamelactie voor ALS van Marcel van Hooijdonk.

ALS is een complexe ziekte met meerdere systemen. Een groeiend aantal ALS-klinieken in Nederland zet multidisciplinaire teams in om te zorgen voor de fysieke, emotionele en voedingsbehoeften van mensen met ALS. Deze palliatieve zorgteams bestaan uit fysiotherapeuten, ademhalings-, spraak- en ergotherapeuten om mensen met ALS te helpen makkelijker te ademen, in beweging te blijven en verbonden te blijven.