Wat is extra vergine olijfolie en hoe wordt het gemaakt?

door | februari 27, 2021

Sinds de eeuwwisseling zijn veel jonge mensen zich meer gaan richten op gezonde voeding. Terwijl sommige mensen zich richten op voedsel van eigen bodem, GMO-vrije producten en biologische producten, richten anderen zich op hun bereidingsmethoden, zoals het gebruik van extra vergine olijfolie. Als gevolg daarvan zijn veel mensen geneigd zich in de eerste plaats te richten op de voordelen van extra vergine olie.

Hoewel EVOO wordt beschouwd als een gezond alternatief voor traditionele plantaardige olie, begrijpen veel mensen niet waarom.

Op Casabase kun je de beste extra vergine olijfolie bestellen.

In dit artikel zullen we bespreken wat extra vergine olijfolie is en hoe het wordt gemaakt.

Wat is extra vergine olijfolie precies en hoe wordt het gemaakt?

Voor de basis, olijfolie is de olie die wordt gewonnen uit olijven die worden gewonnen uit de olijfboom. Het wordt beschouwd als ontdekt in Griekenland, dus waarom het wordt beschouwd als onderdeel van het mediterrane dieet.

De olijven worden onder hoge druk samengeperst tot ze hun extract afgeven. De olijven worden geplet, gemengd en vervolgens gescheiden van de pulp en vaste stof om de ruwe olie te extraheren.

Wanneer de olie uit afvallen van olijven wordt geraffineerd, gebeurt dit op drie niveaus: geraffineerde olijfolie, olijfolie van de eerste persing en extra olijfolie van de eerste persing. Extra olijfolie van de eerste persing is het minst geraffineerd en verwerkt van de drie.

Daarom wordt extra olijfolie van de eerste persing beschouwd als de gezondste soort omdat ze grotendeels natuurlijk is en gestandaardiseerd voor zuiverheid. Het behoudt zelfs de smaak en geur van vers gemaaid gras, groene tomaat, en zelfs bananen. EVOO heeft een aparte smaak omdat het hoog is in fenolische antioxidanten – een van de belangrijkste voordelen van extra vierge olijfolie.

Samenstelling van Extra Vergine Olijfolie

De voordelen van extra vierge olijfolie kunnen worden toegeschreven aan de nutritionele samenstelling. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid vitamine K en E, en veel heilzame enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Gemiddeld bevat een eetlepel (13,5 gram) extra vierge olijfolie de volgende ingrediënten:

  • Enkelvoudig onverzadigde vetten: 73% (voornamelijk bestaande uit oliezuur)
  • Verzadigd vet: 14%
  • Vitamine E: 12% van de DV (Dagelijkse Waarde)
  • Vitamine K: 7% van de DV

Bovendien bevat extra vierge olijfolie veel krachtige antioxidanten – zij kunnen helpen bij de bestrijding van diverse ziekten en het menselijk immuunsysteem versterken.

De belangrijkste antioxidanten in extra vierge olijfolie zijn ontstekingsremmend oleocanthal en oleuropein – een stof die LDL-cholesterol (slechte cholesterol) beschermt tegen oxidatie.

Ten slotte heeft extra vierge olijfolie ook een hoge omega-6/omega-3-verhouding (meer dan 10:1). Dat is echter geen reden tot bezorgdheid, want de totale hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten is nog steeds aanzienlijk laag.

Lees ook: 3 belangrijke voordelen van SEO voor kleine bedrijven