Wel of niet je auto chiptunen

door | juli 23, 2019

chiptuning

In ons vorig artikel hebben we uitgelegd wat chiptuning is. In dit artikel gaan we bespreken of het verstandig is of niet?

Wat je uit je auto tuning project haalt, is sterk afhankelijk van wat je erin stopt. Hoe meer u meer uitgeeft, hoe beter het rendement en hoe groter het basisvermogen en hoe groter het prestatievoordeel. Het doel van deze site is om een goed overzicht te geven van de aanpassingen aan de motor en realistische verwachtingen.

De voor de hand liggende verborgen kosten van tuning zijn betrouwbaarheid en zuinigheid, die beide te lijden zullen hebben onder het feit dat u de motor harder duwt. Het zal ook een extra belasting vormen voor de standaardcomponenten van de motor en de zwakke plekken zullen zichtbaar worden.

Er is natuurlijk een compromis tussen vermogen en betrouwbaarheid en zuinigheid en de meeste tuners richten zich ergens in het midden. Het is mogelijk om de betrouwbaarheid van een motor te verbeteren door deze te bewerken en componenten van hogere kwaliteit toe te voegen. Voor extra bescherming kunt u de lengte van de onderhoudsintervallen verkorten en dit zal helpen om de zaken soepel te laten verlopen.

De beste voordelen komen van Turbo’s die over het algemeen zijn gemaakt van sterkere materialen en behoren tot de gemakkelijkste auto’s om te tunen. Gewoon het krijgen van de ECU geremapteerd kan zorgen voor vermogenswinst van 50 pk (tot 100% meer vermogen) of meer zonder dat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid.

Turbodieselmotoren zullen ook aan vermogen winnen door een remap en zullen niet te lijden hebben onder de lagere zuinigheid. In feite hebben de meeste overgebleven TDI-motoren een beter brandstofverbruik als ze op dezelfde manier worden aangedreven, maar de verleiding is groot om een stapje terug te doen en te genieten van het vermogen.

Deze site biedt praktisch advies en helpt een bestuurder om de “verborgen kosten” van tuning van de auto af te wegen.