Zo kan je makkelijk een studenten kamer/woning vinden

door | september 14, 2019

student

Ondanks de woningnood zijn er verschillende manieren om de woningmarkt te benaderen. Het belangrijkste wat we meteen kunnen zeggen is dat het nooit te vroeg is om te beginnen. Huizen kunnen heel snel komen en gaan, dus het zou slim zijn om gebruik te maken van meerdere kanalen en meerdere openingen tegelijk aan te vragen.

Studentenhuisvesting via je universiteit

Het vinden van studentenhuisvesting op de campus is heel goed mogelijk. Er zijn echter meestal beperkte ruimtes. Campuswoningen zijn meestal gereserveerd voor eerstejaarsstudenten. Dus als je je eerstejaarsstudent van je bachelor-, master- of zelfs vervolgopleiding begint, kom je in aanmerking als eerstejaarsstudent. Dit geldt ook voor uitwisselingsstudenten!

Met gereserveerde campuswoningen bedoelen we huisvesting die gekoppeld is aan je universiteit. Veel Nederlandse universiteiten hebben samenwerkingsverbanden met studentenhuisvestingbureaus, de website van Marcel van Hooijdonk is een goede plek voor studenten om een woning te vinden. De universiteit is niet degene die je huisvesting voor je regelt, maar ze werken wel samen met studentenhuisvestingbureaus die dat wel doen. Zoek op je website van de universiteit naar ‘huisvesting’ en je kunt er zeker van zijn dat ze aanbevelingen hebben voor gereserveerde huisvesting of zelfs reguliere huisvesting. We gaan het hebben over een aantal van de grootste studentenhuisvestingbureaus hieronder.

Als je in je tweede of derde jaar bent, kan je helaas niet in een gereserveerde campuswoning wonen. Maar je kunt nog steeds in een onvoorwaardelijke studentenhuisvesting wonen. Er zijn veel studentenhuisvesting voor elk type student, ongeacht je studiejaar. Maak je geen zorgen. We hebben je gedekt. Maar meer daarover in een klein beetje.

LEES OOK: Alles over betonnen vloeren in jouw woning

De particuliere woningmarkt

Als je geen zin hebt om op de campus of in studentenhuisvesting te verblijven (of je was een beetje te laat voor de wedstrijd), dan kun je overwegen om een priv√©woning te zoeken. Particuliere huisvesting is in wezen huisvesting (zoals appartementen en studio’s) die niet als onderdeel van een studentenhuisvestingsprogramma wordt beschouwd. Dus, elk oud appartement of kamer die je kunt huren. Ok√©, niet oud, maar je weet wat we bedoelen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een appartement te huren met je vrienden, een kamer te huur te vinden, of zelfs je eigen studio te vinden.

Onze laatste tip? Vergeet niet de goede oude Facebook! Gooi je vooroordeel weg dat het alleen maar goed is voor slechte memes en willekeurige kattenvideo’s omdat Facebook je ver kan brengen. Er zijn tonnen van groepen gewijd aan studentenhuisvesting. De meeste groepen richten zich op een bepaalde stad, waar studenten advertenties plaatsen.